GUV Herdenkingsavond “Verweven in je leven”.

GUV Herdenkingsavond “Verweven in je leven”.

Hoewel iedereen op zijn/haar eigen wijze omgaat met gevoelens van gemis en verdriet, kan een gezamenlijk herinneren en gedenken ondersteunend zijn voor het rouwproces. Onze ervaring is dat veel nabestaanden hier troost of kracht aan ontlenen.

"Verweven in je leven", dat was het thema van de GUV herdenkingsbijeenkomst op donderdag 26 januari in crematorium GUV Berkenhove te Aalten. GUV nodigde hiervoor de families uit waarvan een dierbare van maart 2016 tot en met juni 2016 is overleden en GUV de uitvaart begeleidde.

Willy van Eerden en Rita ter Bogt, uitvaartbegeleidsters van GUV, organiseerden de bijeenkomst. “GUV begeleidt nabestaanden niet alleen van een overlijden tot aan de uitvaart, maar biedt ook daarna nog nazorg. De herdenkingsavond is een vast onderdeel van onze nazorg. Het blijkt dat deze bijeenkomsten extra steun bieden in het rouwproces. We zien telkens weer hoeveel behoefte nabestaanden hebben aan herdenken. De aanmeldingen blijven talrijk.”
Tijdens de herdenking werden de namen van de dierbaren getoond en een kaarsje voor hem of haar aangestoken. Dit lichtritueel werd omlijst door passende teksten, gedichten en muziek.

Carla Lammers, Humanitair begeleidster bij GUV en GUV Tomesen droeg tijdens de herdenkingsavond “Verweven in je leven” pakkende en aansprekende teksten en gedichten voor. De muzikale omlijsting was in handen van Judith Baakman op de harp. Nummers als “Ik neem jou mee” van Gerard van Maasakkers en “Vandaag begraaf ik jou in mij” van Rob de Nijs en “My heart will go on” gezongen door Gregorian zorgden voor een muzikale bijdrage die de sfeer versterkten.

De herdenkingsavond werd met een kleinere groep gehouden zodat er nog meer aandacht aan de nabestaanden geschonken kon worden. Er waren deze keer rond de 125 nabestaanden aanwezig. Velen gaven de organisatrices de complimenten. Een aantal reacties: “Een hele mooie avond, heel waardevol”. – “Blij dat ik gegaan ben. Wel erg emotioneel, maar ook waardevol.” - “Ik zag er tegenop, maar goed dat ik gekomen ben, het was geweldig!”.- “Alle gevoelens van toen kwamen weer boven. Ik moest huilen, maar werd er ook rustig van.” - “De mooie woorden, de beelden en de muziek: het raakte ons allemaal. Hartelijk bedankt.”

De organisatrices: “We zijn erg blij met deze opkomst en vind het fijn dat we in deze behoefte bij de nabestaanden kunnen voorzien. Ook al roept het veel emoties op, nabestaanden vinden het prettig om bij deze avond te zijn omdat het hen steun geeft bij het rouwproces. Wij vinden het belangrijk om daar een steentje aan te kunnen bijdragen.“

Op de foto: Carla Lammers, humanitair begeleidster bij GUV