GUV Nieuws

31 Oktober 2016

GUV Thema avond "Verder na verlies" dinsdag 22 november 2016


Daan Westerink Verder gaan na verlies.
Hoe doe je dat?

Jaarlijks maken in Nederland ongeveer een miljoen mensen het overlijden van een dierbare mee. Honderdduizenden mensen krijgen te horen dat ze kanker, diabetes of een andere ernstige aandoening hebben. Hoe gaan mensen om met deze enorme tegenslagen? Hoe kunnen zij het leven weer oppakken? En hoe ga je om met mensen die zware klappen te verduren krijgen?

Tegen de algemeen heersende overtuiging in, blijkt dat de meeste mensen over de veerkracht beschikken om, met steun en hulp vanuit de eigen omgeving, het verlies te kunnen integreren in hun leven. Maar hoe doen ze dat? Hoe kom je terug in je kracht na een traumatisch gebeurtenis? Wat zijn eigenlijk normale reacties op heftige verliezen? En mag je ook nog een beetje plezier hebben als iemand is gestorven?

Daan Westerink gaat tijdens deze interactieve lezing in op deze en andere vragen. Daan Westerink (1968) is een veelgevraagde journalist, docent en onderzoeker bij Hogeschool Utrecht, spreker en rouwdeskundige. Ze groeide op in Wierden en verloor al jong haar ouders. Na de middelbare school in Almelo verhuisde ze naar Utrecht, waar ze journalistiek en pedagogiek studeerde. Ze woont met haar man en dochters in het centrum de Domstad. Op 24 september 2016 verscheen haar laatste boek: ‘Noem mijn naam. Leven met de dood van een kind.’

Samen met pastor Marinus van den Berg tekende ze de verhalen op van vele ouders en grootouders van een overleden kind. Dit deed ze onder leiding van Leo Fijen, met wie Daan ook het NCRV-KRO programma ‘Zwaailicht’ presenteerde. Daan schreef ook het boek Verder zonder jou waarin jongeren vertellen hoe zij verder gingen na de dood van een dierbare en het boek Leven zonder ouders, waarin volwassenen vertellen hoe het was om op jonge of latere leeftijd een ouder te verliezen. Voor het gloednieuwe EO-platform Ik Mis Je schrijft Daan verhalen over mensen die een partner, ouder, kind, broer, zus of andere dierbare verloren. Hoe gaan zij verder na een heftig verlies? Wie en wat heb je dan nodig?

Op haar website www.daanwesterink.nl houdt zij een blog bij. Haar grote kennis en ervaring in rouw en verlieskunde geeft zij als docente en trainer graag door. Zij zal onder andere vertellen over haar werk met nabestaanden van de vliegramp MH17.