Kinderen horen er bij

Rouwverwerking belangrijk, juist voor kinderen

Kinderen en jongeren betrekken bij een uitvaart is ontzettend belangrijk voor de rouwverwerking. Tevens is het waardevol voor het hele gezin om samen het verdriet te delen en samen te rouwen. Niet alleen de kinderen hebben hier baat bij. De ouders en ouderen vaak net zo veel. Aan de hand van praktijkvoorbeelden willen wij dit uitleggen.

"Kinderdienst"

Bij het overlijden van een oma, gaan we samen met opa, de kinderen en de kleinkinderen rondom de kist van oma staan. We vertellen dan in "kindertaal" dat oma erg ziek was en dat de dokters en zusters geprobeerd hebben haar beter te maken maar dat ;dat niet gelukt is. We leggen in, voor kinderen, begrijpelijke taal uit, wat dood zijn betekent. Dat doen we door een verhaaltje te vertellen en toe te lichten. Ook steken de kinderen kaarsjes aan bij de kist.

Inspiratie en doe box

Door actief met de kinderen bezig te gaan worden ze steeds opener. We hebben een koffer met speciaal materiaal en daarmee kunnen de kinderen zelf een kaars versieren voor oma. Deze wordt dan tijdens de dienst aangestoken door de kleinkinderen en na de uitvaartdienst mogen ze de kaars als herinnering meenemen naar huis. Het is ook mogelijk dat de kinderen de binnenkant van de deksel versieren. De kinderen kunnen er teksten op schrijven, erop tekenen, hun handje omtrekken en ze plakken stickertjes van hartjes en vlinders etc.

Vaak helpen de ouders hun kinderen en zo zie je een gesloten vader, die tot dan toe een passieve rol innam, opener worden en samen met zijn kinderen iets moois maken.

Gedeeld verdriet en "oud verdriet"

Dit geeft ouders zelf ook meer ruimte het verdriet ook met hun kinderen te delen. Doordat het hele gezin aanwezig is hoort iedereen wat we vertellen aan de kinderen. Vaak vinden de ouders het zelf moeilijk om het een en ander onder woorden te brengen. Nu kunnen ze thuis op ons verhaal inhaken of de vragen beantwoorden.

Na afloop krijgen we vaak van de ouders te horen “wat heb je het toch duidelijk verteld, ik heb er zelfs nog wat van geleerd. Vroeger werden we zelf weg gehouden en nu worden de kinderen juist naar voren gehaald. Een wereld van verschil.”