GUV Nieuws

23 Mei 2019

Thanatopraxie - Je doet het voor de familie


‘Je doet het voor de familie’

Thanatopraxie, wat is dat eigenlijk?

Etienne Icking is gediplomeerd thanatopracteur, hij werkt bij GUV Uitvaartzorg. Hij vertelt: “Thanatopraxie is ‘licht balsemen’, de behandeling zorgt ervoor dat het ontbindingsproces, dat na het overlijden ontstaat, tijdelijk vertraagt. Daarnaast kan thanatopraxie in combinatie met een reconstructie toegepast worden bij een overledene waarbij door een ernstig ongeval een ‘normale’ opbaring niet mogelijk is. Je probeert een lichaam toonbaar te maken zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen. In beide gevallen geldt; je doet het voor de familie.”

AALTEN – Met de opleiding tot thanatopracteur begon Etienne in 2009. Hij legt uit: “We leerden wat beginnende artsen leren, de anatomie van het lichaam. Terwijl op dat moment thanatopraxie nog niet in Nederland uitgevoerd mocht worden. Het zag er wel naar uit dat het op korte termijn zou worden toegestaan en Bert van Asselt, onze directeur, vond dat ik de aangewezen persoon was om deze opleiding te volgen.”

Het betekende voor Etienne anderhalf jaar studeren, theorie op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en vier keer twee weken praktijk in Parijs en Barcelona. “Ik was toen net vader van een half jaar oude baby en heb eerst thuis maar eens overlegd… Margo, mijn vrouw, stond er helemaal achter en ik heb de studie opgepakt.”

In Parijs en Barcelona behandelde Etienne totaal bijna honderd lichamen. “Ja, het klinkt ongelofelijk maar het zijn wereldsteden, daar gebeurt zoveel…” In 2010 mocht thanatopraxie ook in Nederland worden toegepast, vanaf die tijd was Etienne gediplomeerd thanatopracteur. “Het is mooi werk, de behandeling, die zo’n twee uur duurt, heeft veel voordelen. We kunnen het lichaam zowel bij de familie thuis als hier bij GUV Uitvaartzorg behandelen.”

Etienne vertelt desgewenst: “Of het soms lastig is? Ja natuurlijk. Maar ik kan het wel goed van me af zetten. Er zijn uiteraard wel situaties die je bijblijven, jonge kinderen of een heel ernstig ongeluk. Iemand is overleden, daar kun je niets aan veranderen. Je kunt wel helpen om het afscheid voor nabestaanden zo mooi mogelijk te maken.” Hij vervolgt: “Het kan ook voor hulpverleners, die bij een ernstig ongeval aanwezig zijn geweest, goed zijn om een opgebaard lichaam te zien na de reconstructie en thanatopraxie behandeling. Ze krijgen dan een ander beeld van een overledene.”

Bij thanatopraxie wordt een vloeistof in de bloedbaan gebracht die door massage door het lichaam wordt verspreid. “Na de thanatopraxie wordt de overledene aangekleed en opgebaard, we betrekken zo mogelijk de familie erbij. Het grote voordeel is dat het lichaam een mooie natuurlijke uitstraling behoudt tot tien dagen na de behandeling”, vertelt Etienne. Hij vervolgt: “Een tijd geleden hebben we een situatie gehad waarbij de zoon van een overledene op vakantie was in een ander werelddeel. Het duurde elf dagen voordat hij thuis kon zijn. Door de thanatopraxie kon hij toch afscheid nemen van zijn vader.”