GUV Nieuws

18 November 2013

Opendag erg druk bezocht


Open dag GUV – thanatopraxie en asbestemmingen

Tijdens de open dag van GUV waren dat de grote aandachttrekkers.

Thanatopraxie

Thanatopraxie, het licht balsemen van een lichaam, wordt landelijk op grotere schaal toegepast, maar is in onze regio nog een beetje onbekend.Toch is Etienne Icking, werkzaam bij GUV, al sinds 2 jaar gediplomeerd voor dit beroep. De theorie studeerde hij in Nederland, de techniek maakte hij zich eigen tijdens stages in Frankrijk en Spanje.Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt.

Opbaring van hogere kwaliteit

“Het mooie van thanatopraxie is dat je er heel veel mee kunt doen”, zo verteld Etienne. “Na de thanatopraxiebehandeling kan de overledene worden opgebaard bij normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruik gemaakt wordt van een koelinstallatie. De opbaring zonder koelinstallatie voorkomt warmtevorming en motorgeruis in de opbaarruimte. En tevens is de overledene niet “koud” als men de overledene aanraakt. Ook dat vinden veel mensen erg prettig. Opbaren op bed of divan kan zonder problemen worden uitgevoerd. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid nemen.”

Altijd inzetbaar, bij ongelukken onmisbaar

Bert van Asselt, directeur GUV, vult aan: “De opleiding tot thanatopracteur was niet goedkoop en koste veel geld, maar als we zien hoe dankbaar de mensen zijn dat deze mogelijkheid er is, was het dat meer dan waard. Zeker bij overlijdens door een ongeval waarbij normale opbaring onmogelijk zou zijn, kan men met deze techniek heel veel doen. Niet alleen na een ongeval, maar ook in elke andere situatie heeft deze vorm van opbaren mijn voorkeur. Er zijn zoveel voordelen en ik kan geen nadeel bedenken.”

Asbestemmingsmogelijkheden

Ook de asbestemmingsmogelijkheden hadden veel belangstelling van de bezoekers. Zeer velen wisten niet dat er zo enorm veel keuze is. Niet alleen assierraden, dat zou de keuze beperken, maar een veelvoud aan mogelijk werd getoond. Van een speciale waterurn die de as langzaam aan de bodem afgeeft, via het kleinste hangertje met as, tot aan de speciale kokers voor zeeverstrooiing, alles was aanwezig.

Een zee van keuzes

Karin Brethouwer en Xandra Wolterink, specialisten op dit gebied, stonden er bij om uitleg te geven aan de vaak verbaasde bezoekers. “Wij wisten niet dat jullie zoveel en zulke mooie sierraden hadden en dat je zoveel keuze hebt.” was een veel gehoorde opmerking. “Wij hebben contacten met alle leveranciers op dit gebied” zo geven de dames aan. “GUV heeft geen winstoogmerk, dus daarom kunnen we alles ook goedkoop aanbieden. De urnen zijn hier goedkoper dan op internet, aldus Xandra Wolterink. Ook met sierraden zijn we goedkoop en het vullen van de sierraden kunnen we natuurlijk hier makkelijk doen. We hebben immers ook de as hier staan.”

Alleen bij GUV alle mogelijkheden

Karin Brethouwer vult aan: “De meeste mensen maken eerst een afspraak en komen zich dan uitgebreid informeren. Vaak kiezen families voor meerdere mogelijkheden. De ene dochter kiest bijvoorbeeld voor een assierraad om te dragen, terwijl de ander kiest voor een kleine sierurn. De rest kan dan bijvoorbeeld op zee verstrooid worden. GUV heeft als enige al deze mogelijkheden. Vingerafdrukken kunnen wij exclusief maken omdat wij ook de uitvaart doen! Wij vinden het ook jammer als men zich alleen richt op sierraden, er is zoveel meer. Nabestaanden kunnen zich bij ons uitgebreid informeren en zo een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden. De vakkennis van GUV staat daar garant voor.”