GUV Nieuws

30 Juni 2015

GUV opent De Akker


GUV opent Asbestemmingsterrein De Akker

Het landschappelijk ingepaste ontvangstcentrum is klaar, de asbestemmingen zijn beschikbaar op De Akker. Na vele jaren voorbereiding, ontwerpen, strijden, bouwen en afwerken is het eindelijk zover. De Akker wordt op zaterdag 4 juli geopend. Tijdens een open dag van 15.00 tot 17.00 uur kan iedereen komen kijken naar het mooie, sfeervolle gebouw en de natuurlijke uitstraling van de asbestemmingsmogelijkheden.

“De Akker voorziet in de vele wensen van de bevolking die de afgelopen jaren geuit zijn” aldus Bert van Asselt, directeur van GUV. “We hoorden vaak dat men meer wilde dan alleen de mogelijkheden die de gemeente Aalten bood en dat het verstrooien in een mooier landschap zou moeten plaatsvinden. Tevens vonden de nabestaanden het ook onprettig om bij het gesprek over de asbestemming weer in het crematorium te komen waar zij ook afscheid namen van hun dierbare.  Ook waren deze gesprekken maar ook de verstrooiingen regelmatig tijdens een andere uitvaartdienst. Opgeteld, voor ons meer dan genoeg redenen om naar een mooiere, grotere en betere locatie om te zien. We hebben die gevonden en we hebben De Akker mogen realiseren.”

Karin Brethouwer en Xandra Wolterink, verantwoordelijk voor de meeste asbestemmingen bij GUV, zijn er trots op: ”We kunnen nu mensen in een mooie ruimte ontvangen die direct grenst aan het asbestemmingsterrein. In een zeer warme en sfeervolle ruimte kan men zich nog beter oriënteren ten aanzien van de mogelijkheden. Urnen, assierraden, verstrooien, bijzetten. Alles is mogelijk. Een groot deel van het uitgebreide assortiment is ook aanwezig bij De Akker. Wat er niet is, is digitaal te bekijken. We zijn trots op het feit dat we o.a. bijzetting in grote zwerfkeien, maar ook basalturnen kunnen aanbieden. Ook kunnen we grotere groepen ontvangen in onze ontvangstkamer.”

Gerard te Roller, hoofd crematorium en uitvaartcentra van GUV, benadrukt de laagdrempeligheid: “Het gebouw is, net als alle voorzieningen van GUV rolstoelvriendelijk ingericht, drempelloos met extra brede deuren en natuurlijk een invalidentoilet. Onze interieur architecte, Cindy Rots, heeft zichzelf overtroffen. We wilden een natuurlijke uitstraling en daar is ze in geslaagd. Zowel buiten als binnen is alles in natuurlijke kleuren. Veel houten elementen met veel natuurlijke tinten.

Bouwplanburo 3DNB ontwierp en Bouwbedrijf Hubers realiseerde, samen met Perebolte en Alferink voor GUV een mooi gebouw waarmee we voor nabestaanden in een rustige omgeving veel kunnen betekenen. Op De Akker heeft de Hacron het ontwerp van Joyce Schieven, landschapsarchitecte uitgewerkt tot een mooi landschap. Nabestaanden hebben veel mogelijkheden om hun dierbare hier bij te zetten of te verstrooien. Daarnaast zijn er stilte plekken waar men tot rust kan komen en hen kan gedenken. We hopen dan ook dat men op zaterdag 4 juli tussen 15.00 en 17.00 uur een kijkje komt nemen. De koffie staat klaar en wij zijn er om uw vragen te beantwoorden.”