GUV Nieuws

14 September 2017

GUV Crematorium kwaliteit en toch de goedkoopste


Cremeren is het goedkoopste in Aalten

Een crematie is in sommige plaatsen honderden euro's duurder dan elders. De prijzen die crematoria in Gelderland hanteren, variëren van 550 tot 1.400 euro. Dat blijkt uit onderzoek van PlusMagazine.

 

Cremeren is het goedkoopste in Aalten. Een crematie, inclusief huur van de aula, de mogelijkheid tot condoleren en de asbestemming kost hier iets meer dan 1.100 euro. In Doetinchem en Beuningen is dit bijna 1.400 euro.

Bij de meeste crematoria is er ook de mogelijkheid om alleen maar een crematie uit te voeren, zonder poespas. Ook hierin is Aalten het goedkoopste en Doetinchem het duurste: 550 euro tegenover 864 euro.

Zaterdag

Wie op zaterdag afscheid wil nemen van zijn overleden geliefde moet juist niet in de Achterhoek zijn. In Aalten stijgt de prijs dan tot bijna 1.500 euro. In Tiel en Nijmegen hanteren ze voor de zaterdag geen extra hoge tarieven; dan kost een crematie hier net geen 1300 euro.

Noot: Alleen in Aalten krijgt men hiervoor dan wel minimaal twee uren de volledige beschikking over de faciliteit en is men de enige aanwezige familie.

Plakje cake

Plusmagazine constateert in het eigen onderzoek dat het moeilijk is om duidelijk te krijgen wat je precies voor een uitvaart kwijt bent, omdat crematoria met een wirwar van prijzen werken. Zo wordt er bij het ene centrum geld gevraagd voor het afspelen van een CD, en wordt er bij het andere centrum geld gevraagd voor het livestreamen op internet.

Ook de prijs van de koffie en de cake na afloop verschilt. Hier is Aalten opnieuw het voordeligst. Een plakje cake kost hier 95 cent. 

Joris Gerritsen voor de Gelderlander 14-09-17