GUV Nieuws

05 Mei 2021

Thanatopraxie - Etienne Icking van GUV licht toe:


Thanatopraxie, een lichte balseming - opbaring zonder koeling

Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt, waardoor het risico op het niet langer toonbaar zijn en besmetting afneemt. Door thanatopraxie toe te passen, kan een kwalitatief hoogwaardige opbaring gerealiseerd worden waardoor een waardig afscheid mogelijk is. Daarnaast maakt thanatopraxie het gebruik van een koeling tijdens de opbaring overbodig. 

De behandeling

De thanatopraxiebehandeling duurt ongeveer 2 uren en vindt plaats in een verzorgingsruimte in een uitvaartcentrum. Daarvoor moet de overledene dus, in ieder geval tijdelijk, naar een uitvaartcentrum overgebracht worden. Tijdens de behandeling wordt er, door een kleine incisie van hooguit twee centimeter, een vloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht. Hierdoor worden ontbinding en bacteriegroei sterk geremd. Ook het verzorgen van het lichaam en herstellen (eventueel bij ongelukken) hoort bij de behandeling.Eenvandaag brengt dit goed in beeld

Hier een rapportage van eenvandaag die aandacht bestede aan deze onderbelichte maar  zeer waardevolle mogelijkheid in de uitvaartzorg.