GUV Nieuws

25 Maart 2014

100 jaar cremeren en het dr. C.J. Vaillantfonds


GUV crematorium in Aalten, herdenkt samen met alle andere crematoria in Nederland, het feit dat het in april 100 jaar geleden is dat de eerste crematie in Nederland plaatsvond. In april 1914 vond namelijk de crematie van de arts dr. C.J. Vaillant in het Crematorium Westerveld plaats. Het was de eerste crematie in Nederland. Geschiedenis werd geschreven.

Vanwege de ‘acceptie’ van cremeren ging de ontwikkeling aanvankelijk niet snel. Anno 2014 is er veel gebeurd.

Zo kiest tegenwoordig ruim 60% van de Nederlanders voor crematie en zijn er 77 crematoria.

Er is in de afgelopen 100 jaar op het gebied van dienstverlening en mogelijkheden rondom een crematie­plechtigheid veel veranderd. Veel crematoria houden in het weekend van 5-6 april een open dag.
GUV Crematorium doet daar niet aan mee omdat er in november 2013 nog een open dag gehouden werd.

Dr. C.J. Vaillantfonds - voor (geestelijke) gezondheidszorg

Wel wil GUV van de gelegenheid gebruik maken om het Dr. C.J. Vaillantfonds nader bekend te maken. Dit fonds krijgt de opbrengsten van alle edelmetalen en andere metalen die uit de asresten bij de crematoria opgehaald worden. De metalen worden verzameld en dan centraal verwerkt. De opbrengsten van de verkoop van deze metalen worden door een commissie geschonken aan goede doelen.

GUV wil dan ook stichtingen of verenigingen die daarvoor in aanmerking komen aanmoedigen een aanvraag te doen. Geïnteresseerden vinden de voorwaarden en de wijze waarop men deze aanvraag kan doen op de website van de Landelijke Vereniging van Crematoria waarbij GUV Crematorium aangesloten is. Dit kan men vinden op www.lvc-online.nl.

Het Bestuur van het dr Vaillantfonds hanteert daarbij o.a. de volgende criteria:  

- De donatie is bestemd voor een concreet uit te voeren project.

- Er ligt een duidelijke relatie met de (geestelijke) gezondheidszorg.

Instellingen die een aanvraag doen, kunnen een kopie naar GUV sturen zodat bekend is dat de aanvraag gedaan is en GUV deze aanvraag nog kan aanbevelen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met GUV crematorium onder 0900-7007000.